Łódzkie urzędy działają wspaniale! (hehe)

Łódzkie urzędy działają wspaniale! (hehe)

Postprzez Marek » 08 Lis 2011, 11:39

Myślałem, że spadnę z krzesła:

W sierpniu w urzędzie miasta przeprowadzono wielką reorganizację. Delegatury w pięciu dzielnicach zmieniły nazwę na Centrum Obsługi Mieszkańców (w skrócie COM). Dyrektorów delegatur zastąpili kierownicy COM-ów, zmieniono tablice na budynkach, pieczątki. I to... chyba tyle, jeśli chodzi o zmiany.

Już we wrześniu władze Łodzi postanowiły sprawdzić, czy reforma się udała. I przepytać petentów (co dziesiątego), czy są zadowoleni z obsługi i jak oceniają kompetencje urzędników.

Wyniki ankiet? Rewelacyjne. Poziom zadowolenia klientów zbliżał się do 90 proc.!

Kto przepytywał petentów i podliczał anonimowe ankiety? Profesjonalni ankieterzy? Otóż nie. Robili to... wyznaczeni urzędnicy COM-ów. Co więcej, Małgorzata Markowska, zastępczyni dyrektora w wydziale zarządzania kontaktami z mieszkańcami UMŁ, poleciła im, by "służyli pomocą przy wypełnianiu ankiety". Ankiety zawierającej trzy proste pytania.

Ciekawa jestem, jak wyglądała taka pomoc? I co podpowiadał urzędnik, jeśli petent zawahał się przy pytaniu: "Czy urzędnicy w COM-ie są kompetentni?".

Jaki był sens robienia takiej ankiety? Chyba tylko taki, by urzędnicy odpowiedzialni za reorganizację byli z siebie bardzo zadowoleni i mogli odtrąbić sukces. Bo jej obiektywna wartość jest wątpliwa. To tak, jakby moi szefowie polecili mi, bym w anonimowej ankiecie pytała łodzian: "Czy Wioletta Gnacikowska jest rzetelną dziennikarką?". I polecili, bym pomagała w zakreśleniu właściwej odpowiedzi. Wiadomo jakiej.

Źródło: http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,1060 ... scie_.html

Ja bym chyba inaczej ocenił działanie ultra przereorganizowanych COMów.
Marek

Wróć do Społeczeństwo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości