Problem kradzieży rowerów w Łodzi

Trasy rowerowe po Łodzi i okolicach.
Dyskusje łódzkich rowerzystów.

Problem kradzieży rowerów w Łodzi

Postprzez anka » 02 Sie 2011, 13:48

Coraz więcej pojawia się stojaków na rowery w naszym mieście, przed centrami handlowymi, kinami, niedawno zorganizowano pod Galerią Łódzka i Fala strzeżony parking. A jak to wygląda na innych miejscach rowerowych?

Studiuje na PŁ, i jest wiele miejsc dla rowerów, bardzo bym chciała jeździć na rowerze na uczelnie, ale zbyt boje się, że po prostu mi go ukradną. Wielu moim znajomym skradziono rowery. Jaka jest wasza opinia? Czy zostawiacie rowery pod szkołami, sklepami itp? Nie boicie się, że możecie stracić swoje cenne pociechy?

Artykuł z MMlodz:

W Łodzi kradną rowery na potęgę - średnio dwa dziennie!

(wiadomość dotycząca; Miejsce: Bałuty, Łódź, Widzew, Widzew Wschód, Teofilów, Śródmieście, Retkinia, Polesie, Górna, Chojny,)
Awatar użytkownika
anka

Miejscowość: Łódź, Bałuty :)

Re: Problem kradzieży rowerów w Łodzi

Postprzez Admin_OcenLodz » 02 Sie 2011, 13:56

Ja się boję o moje cacko.
Jak mam coś załatwić to najpierw sprawdzam,czy mogę tam rower zabrać ze sobą / do środka/czy winda dość duża:)

Jak nie, to jadę autem/tramwajem.
Często to pracy jeżdżę rowerem, ale na szczęście mogę go wstawić do garażu i mam spokój.
Ale co prawda to prawda. Coraz więcej rowerów w mieście to i więcej kradzieży.

Ludzie też nie reagują widząc kradzież, bo nie wiadomo, czy to ktoś "ostro" bierze swój rower bo zgubił kluczyk do zapinki/czy to normalna kradzież. Ciężko ocenić, ale ludzie nawet nie zapytają/nie spróbują zareagować.

Ja jestem za akcją znaczenia ram rowerów przez straż miejską. Tutaj o tym było viewtopic.php?f=67&t=63
Administrator też człowiek.
Awatar użytkownika
Admin_OcenLodz
Administrator

Miejscowość: Łódź

Postprzez tommy35 » 02 Sie 2011, 22:58

Co tu dużo szukać na forum jest temat zapodany przez ankę:
viewtopic.php?f=67&t=63
tam jak słusznie admin zauważył jest o znakowaniu w Łodzi rowerów przez straż miejską.
Każde oznakowanie pewnie trochę utrudnia kradzież, na moje szczęście nalepka jest czerwono-żółta a jam czerwony rower to jakoś jeszcze wygląda ; )
Superior albatros, 28", trekking CrMo. Dystanse coraz dłuższe :) 40-60 km. Ciekawe trasy to coś co małe tygryski lubią najbardziej ;)
Awatar użytkownika
tommy35

Postprzez anka » 03 Sie 2011, 13:38

samo znakowanie nie jest zapobieganiem kradzieży, najlepiej jest chyba zakupić porządną zapinkę, za ok 100 zł, to chyba jest jakieś rozwiązanie, innych zbytnio nie widzę :) muszę sobie wreszcie porządną kupić, bo mam taką klasyczną za 20 zł, zapinam i przez cały czas myślę, że to małe gówienko jest a nie zapinka. ;)
Awatar użytkownika
anka

Postprzez anka » 04 Sie 2011, 14:05

Rowerowa Łódź podpowiada:

• Pierwsza zasada: przypinaj za ramę i koło (a nie tylko za przednie koło).
  • Druga zasada: kup blokadę za ok 15-20% wartości roweru

zapraszam do przeczytania całości! http://rowerowalodz.pl/baza-wiedzy/jak-parkowa
Awatar użytkownika
anka

Wróć do Forum rowerowe Łódź - Rowerem po Łodzi i okolicach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość